Zajęcia z dogoterapii

27 czerwca dzieci uczestniczące w projekcie „Nauka przez zabawę” wzięły udział w zajęciach z dogoterapii. Dzieci spotkały się z terapeutą oraz jego psem, którzy na co dzień realizują zajęcia dostosowane do potrzeb najmłodszych. Zajęcia z psem miały charakter rekreacyjny, edukacyjny oraz terapeutyczny.

Warto wspomnieć, że zajęcia z udziałem psa terapeutycznego służą m.in. przełamaniu lęku przed codziennością, nabywaniu nowych umiejętności poznawczych, emocjonalnych i społecznych, m.in. doskonaleniu sprawności manualnej, koncentracji uwagi, zwiększaniu ogólnej aktywności dziecka oraz dobrej zabawie 😊

Dziękujemy Dogoterapia Amigos za przeprowadzenie zajęć.

Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Operatorem projektu jest Fundacja Fundusz Lokalny Ziemi Biłgorajskiej oraz Forum Lubelskich Organizacji Pozarządowych.